Wijn en spijs

Vind je het ook zo lastig om à la minute in een restaurant te kiezen welke wijn je gaat drinken terwijl je eigenlijk nog niet eens hebt uitgezocht wat je wil eten?

Wat past nu eigenlijk waar bij?

Neem je de lekkere wijnkaart als uitgangspunt of liever het gerecht waarvoor je kwam.

En drink je wat anders bij vis of bij kaas?

Een wijn-spijs combinatie les is dan een mooie start om te ervaren wat jij lekker bij elkaar vindt passen en wat de standaard uitgangspunten zijn.

Natuurlijk draait het om wat jij lekker vindt. Dus als je graag een volle rode wijn bij vis eet, dan is dat prima. Zorg dan wel voor een romige saus of een aardappelgratin erbij voor de balans.

Maatwerk combinaties

Tijdens deze les krijg je inzicht in wat de 1+1 = 3 som is: de wijn en de maaltijd moeten elkaar complementeren om tot een mooier resultaat/ervaring te komen.

Enkele belangrijke onderwerpen zijn: Mondgevoel, Rijpheid, Intensiteit en Complexiteit.

Aan de hand van wijnen en kleine gerechten beoordeel je of de wijn en het gerecht bij elkaar passen.

Wijn en emotie

Dit klinkt wellicht wat soft maar het klopt wel. De retsina die je op een terrasje in Griekenland dronk was heerlijk, dezelfde wijn thuis in de herfst vond je niet lekker. Klopt. Op vakantie ben je relaxed, lekker weer, gezellige mensen, andere cultuur. Dat heeft allemaal invloed op de wijze waarop je een wijn proeft.

En toch zijn er een paar basisregels die je helpen bij het uitzoeken van wijn. Dat kan je aanleren bij de introductieles ("ik hou niet van een merlot en nu weet ik waarom") of in combinatie met lekker eten tijdens de wijn-spijs les.